terug naar overzicht
12-daagse rondreis hoogtepunten van Frankrijk

In de kijker

 • Alle middagmalen inbegrepen
 • Culinaire verrassingen

Van 28 september 2020
Tot 9 oktober 2020

Frankrijk - ‘la Douce France’ - is nog altijd het nummer één vakantieland. Elke regio heeft zijn hoogtepunten, zijn historie en zijn culinaire toppers. Tijdens onze «Tour de France» van de laatste jaren hebben we al heel wat van deze heerlijke plaatsen ontdekt. Deze nieuwe versie brengt nieuwe pareltjes onder de aandacht. Onderweg is er ook in de autocar heel wat te beleven, een dagelijkse kwis, een verzoekplatenprogramma, animatie en informatie in de autocar.

 • Oortjes

  oortjes

DAG 1 - MOORSLEDE – CHAMPAGNE – REIMS:

Na een eerste ochtendstop begint onze ontdekkingsreis in Guise, net over de grens in de wooncité van de Brusselaar Godin. Zijn sociale woonproject geldt nog altijd als een goed voorbeeld. Van daaruit verkennen wij de Thiérache, een streek waar de kerken versterkte burchten zijn. Tegen de avond vorderen we richting Reims en daar kunnen we niet aan de verleiding van de champagne weerstaan, een bezoek en proeverij is de ideale aanloop naar een eerste avondmaal in het hotel in Reims.

DAG 2 - REIMS – VERDUN – NANCY:

De ochtend brengt ons naar de kathedraal van Reims, waar het katholieke verhaal van Frankrijk begon en bijna alle Franse koningen werden gekroond. De rest van de dag staat in het teken van de oorlogen die Frankrijk en Duitsland hebben uitgevochten in de twintigste eeuw. Verdun is de plaats waar beide legers in 14-18 gigantische verliezen hebben moeten verwerken. Het memoriaal midden de kruisjes vertelt over deze trieste bladzijde. In de hoop een tweede inval te vermijden bouwde Frankrijk tussen de twee oorlogen de Maginotlinie. We bezoeken een sleutelbunker van deze lijn, een ondergrondse tocht met een treintje door gangen en bunkers. Overnachting in de omgeving van Nancy.

DAG 3 - NANCY – COLMAR – OSTHEIM:

We beginnen deze dag op Place Stanislas in Nancy, het plein met de gouden poorten. Daarna gaan we de grote landschappen opzoeken in de bergen van de Vogezen en de Elzas. De route des Crêtes brengt ons langs de adembenemende panorama’s van de Col du Bonhomme en de Grand Ballon. Op die hoogte zijn heel wat boerderij-herbergen, daar gaan we eten. Na de middag volgt de afdaling via het oorlogsmonument van Hartmanwillerskopf richting Colmar. Daar wandelen we tot het kleine Venetië, de mooiste wijk van de Elzas. Die avond verblijven we in het ooievaarsnest van Ostheim.

DAG 4 - OSTHEIM – BESANCON – OSTHEIM:

de Elzas duiken we de Jura binnen. Besançon wordt gedomineerd door een impressionante citadel, wie anders dan Vauban heeft dit laten bouwen. Om boven van het uitzicht te genieten nemen we het toeristentreintje. Vanuit Besançon trekken we verder door de Jura, een regio van kaas en wijn met de meest verrassende vergezichten van Frankrijk.

DAG 5 – OSTHEIM – POUILLY-FUISSÉ – LYON:

We rijden richting de rots van Solutré. Wie dat wenst kan de klim tot boven wagen, net zoal Mitterand dat elk jaar deed. Onder de rots komen we op adem met de zuidelijkste van de Bourgondische wijnen, de Pouilly-Fuissé. Na de middag komen we aan in de tweede stad van Frankrijk: Lyon. Le Vieux-Lyon vormt de oorsprong van de zijde-industrie van deze regio. Boven op de heuvel komen we bij de Romeinse ruïnes, de kapel van Fourvière en het topje van de Eiffeltoren. Die avond slapen we in La Confluence waar Saône en Rhône elkaar ontmoeten. De ideale plaats voor een mooie avondwandeling.

DAG 6 - LYON – PONT DU GARD – ESTÉZARGUES:

Deze voormiddag staat in het teken van het culinaire genieten. De eerste stop brengt ons naar de hallen van Lyon, opgedragen aan hun topchef Paul Bocuse. Deze markt bevoorraadt alle restaurants van Lyon en omgeving. Het vervolg van deze voormiddag ligt in Romans-sur-Isère waar een truffelboer ons de geheimen van zijn zwarte diamant laat zien. We nemen het middagmaal ter plaatse op zijn boerderij om daarna verder te trekken naar Nimes waar de wereldberoemde Pont du Gard al 20 eeuwen op ons wacht. Die avond slapen we in de Provence, in Estézargues.

DAG 7 - ESTÉZARGUES – SÈTE – AUMONT-AUBRAC:

We zakken in de voormiddag af naar de Middellandse Zee, naar het dorpje van Georges Brassens. De mediteranée groet hier het Canal du Midi in het haventje en wij flaneren langs het strand van Sète. We nemen na de middag de mooiste snelweg van Frankrijk met onderweg het fameuze viaduct van Millau (2.5 km lang en 343 meter boven de grond) en het zicht op de brug van Gabarit, één van Eiffels bruggen. Die avond slapen we waar ooit het beest van Gévaudan de bevolking terroriseerde.

DAG 8 - AUMONT-AUBRAC – PUY DE DOME – ORADOUR – LIMOGES:

We beklimmen in het vulkanengebied de Puy de Dome en gaan zo Eddy Merckx achterna. Boven op deze vulkaan besef je pas hoe gigantisch de inspanning is die de renners in de Tour de France leveren. Wij houden het bij een tocht heen en terug met de trein. Na de middag worden we helemaal stil in het dorp Oradour-sur-Glane dat het verhaal vertelt van de Duitse wraak na de landing in Normandië. Die avond slapen we in de buurt van Limoges.

DAG 9 - LIMOGES – COGNAC – MARENNES – LA ROCHELLE:

De voormiddag staat een nieuwe proeverij op het programma. Het wordt een pittige proeverij in de Cognac. Na het middagmaal blijven we in culinaire sferen, want wie iets van zeevruchten kent, weet dat de beste oesters gekweekt worden in Marennes-Oléron. We bezoeken een kwekerij en proeven de lekkernij. De terugweg brengt ons via de forten van de baai van La Rochelle, waaronder Fort Boyard naar het haventje van La Rochelle waar we deze nacht doorbrengen.

DAG 10 - LA ROCHELLE – MARAIS POITEVIN – SAUMUR – TOURS:

Een boottocht laat ons deze ochtend glijden over de moerassen (les Marais Poitevin), een heerlijke rustgevende ervaring in deze twaalfdaagse tocht. Na de middag wachten de paarden van het Cadre Noir ons op om hun ballet te laten zien. Deze universiteit vormt de basis voor Olympische kampioenen, zowel de ruiters als de paarden. Die avond slapen we in het hart van de regio van de kastelen van de Loire, Tours, in de buurt van het koninklijke kasteel.

DAG 11 - TOURS – CHENONCEAU – VOUVRAY – LISIEUX:

Het mooiste kasteel van de Loire is het kasteel van de dames in Chenonceau. De intriges tussen Diane en Catherina hebben hier vonken gegeven en de feestjes van koningin De Medici zijn legendarisch. Na het bezoek eten we die middag in een restaurant uitgekapt uit de tuft-grotten, een troglodythe zoals de Fransen dit noemen. De wijn van de Vouvray laat ons die namiddag alles verteren. Bij het circuit van Le Mans brengen we ode aan die andere Belgische sportman: Jacky Ickx. We slapen die avond in Lisieux.

DAG 12 - LISIEUX – LIVAROT – CALVADOS:

De laatste dag van onze rondreis brengt ons vanuit Lisieux naar de enige plaats waar je de vier Normandische AOC-kazen kan vergelijken, in Livarot. Een andere specialiteit van deze streek is de appel, die hier niet gegeten maar gedronken wordt. We proeven van cider en calvados. Daarna wordt het stilaan tijd om Frankrijk na 12 dagen te verlaten. Vanuit de Calvadosregio zetten we de terugweg naar Moorslede in.
 • Prijs

  PRIJS: € 1595,00 Per persoon in vol pension€ 1615,00 Per persoon in vol pension bij inschrijving na 1 meiToeslag éénpersoonskamer: € 360,00
 • Inbegrepen

  • Gevarieerde regionale maaltijden
  • Alle middagmalen
  • Audiogids (zie pag. 2)
bekijk algemene voorwaarden
 • Fotoreportage

  Kom naar onze themareportage van Hoogtepunten Frankrijk op zondag 1 december 2019 om 17u30 in GC DE BUNDER te Moorslede.
Om u in te schrijven voor deze reis kan u het onderstaande formulier invullen.
(meer info)
(meer info)
Om spam tegen te gaan vragen wij u het getal 5 voluit te typen.
Als u meer info wenst over deze reis kan u het onderstaande formulier invullen.
Om spam tegen te gaan vragen wij u het getal 5 voluit te typen.