terug naar overzicht
7-daagse Napoleon achterna

In de kijker

  • Uniek programma

Van 15 oktober 2020
Tot 21 oktober 2020

Napoleon, iedereen kent de kleine Corsicaan met zijn typische hoed. Volgens de ene een genie die de wereld heeft veranderd, volgens anderen een man met te veel doden op zijn geweten. Maar één ding is duidelijk, Napoleon laat niemand koud. In 1814 was het rijk van Napoleon voorbij, alle Europese landen keerden zich tegen hem. De keizer werd verbannen naar het eiland Elba om er zich in alle stilte bezig te houden. Maar zich in stilte bezig houden is niet de stijl van Napoleon. In het geheim bereidt hij zijn terugkeer voor. In de vroege ochtend van 1 maart 1815 landt Napoleon met een legertje getrouwen op het strand van Golfe-Juan. Van daaruit beginnen honderd dolle dagen die eindigen tijdens de slag bij Waterloo (Eigenbrakel). Tijdens deze bijzondere themareis treden we in het voetspoor van Napoleon en die dolle honderd dagen. Om de legers van Lodewijk XVIII te ontlopen neemt Napoleon niet de gebruikelijke route door de vallei, maar kiest hij voor de uitdaging van de Alpen, een prachtige streek met adembenemende landschappen die we tijdens deze rit zullen ontdekken. We volgen de Route Napoleon in het zuiden van Frankrijk, maar ook het stukje Route Napoleon in België tussen de grens en Waterloo. Onderweg nemen we uitgebreid de tijd om te tafelen want grote histories verteren het best bij een glas wijn aan tafel.

DAG 1:

De eerste dag brengt ons richting het zuiden. Dankzij de moderne technologie aan boord van elke autocar van Reizen Patteeuw kunnen we je onderweg het personage Napoleon uit de doeken doen. Hoe wordt een kleine Corsicaan de machtigste mens van heel Europa? Tegen de avond komen we aan in Orange, de stad van zijn latere tegenstander, de prins van Oranje.

DAG 2:

We rijden naar het strand van Golfe-Juan, de plaats waar de dolle honderd dagen begonnen. We houden halt bij een aantal monumenten en volgen de weg die Napoleon met zijn troepen volgde richting Grasse, de stad van het parfum waar Pauline (zus van) graag op vakantie kwam. De burgemeester van Grasse zorgde voor de bevoorrading van de troepen van Bonaparte.

DAG 3:

Dag 3 brengt ons de Alpen over. Begin maart bivakkeerden de troepen hier in de sneeuw. Vandaag kijken we onze ogen uit naar alle schitterende landschappen die voorbijglijden. We vorderen op de Route Napoleon via de Provencaalse stadjes Castellane, Digne-les-Bains en Sisteron met zijn fameuze citadel. Tegen de avond komen we aan in Gap voor een overnachting.

DAG 4:

We trekken verder door de Alpen. Notre-Dame de Salette en Corps staan op het programma. In de vallei bij Laffrey ontmoet Napoleon zijn oude compagnon Maarschalk Ney, die hem moest komen arresteren. Het wordt de plaats van de grote verzoening. Het laatste obstakel onderweg naar Parijs is opgeruimd. «Ik was een avonturier in Corps, zei Napoleon, maar ik ben een prins in Grenoble.»

DAG 5:

In Grenoble rusten de troepen twee dagen uit. Napoleon stuurt zijn eerste decreten naar Parijs. Wij nemen de tijd om Grenoble uitgebreid te verkennen en de sporen van Napoleon op te zoeken. We trekken verder richting Autun waar Napoleon ooit op de schoolbanken zat en waar hij tijdens zijn honderd dagen halt hield op 15 maart. 5 dagen later was hij in Parijs.

DAG 6:

Vanuit Autun rijden we noordwaarts dwars door de Bourgogne. Napoleon hield van Bourgogne wijn en ook wij laten ons graag verleiden door een wijnhuis met degustatie. Daarna trekken we naar Brienne-le-Château. De jeugdjaren van Napoleon werden getekend door zijn verblijf op de militaire school hier. De kleine die amper Frans sprak en helemaal niet van adel was, werd het middelpunt van pesterijen. Tegen de avond komen we aan in de Franse Ardennen, dicht bij de Frans-Belgische grens.

DAG 7:

Via de Belgische Route Napoleon trekken we België binnen. We ‘marcheren’ via Quatre Bras en Ligny richting de Ferme de Cailloux, laatste hoofdkwartier van Napoleon. We verkennen de omgeving van de leeuwenheuvel, de boerderij van Hougoumont en het slagveld van La Belle Alliance. De slag bij Waterloo, zoals hij later werd genoemd, vormt het eindpunt van de honderd dagen van Napoleon en het eindpunt van onze reis. Na een ‘historische reis’ komen we terug aan in Moorslede
  • Prijs

    PRIJS: € 895,00 Per persoon in vol pension€ 915,00 Per persoon in vol pension bij inschrijving na 1 meiToeslag éénpersoonskamer: € 170,00
  • Opgelet

    Een definitief programma voor deze reis zal beschikbaar zijn eind januari en kan vanaf dan opgevraagd worden bij Reizen Patteeuw.
bekijk algemene voorwaarden
  • Fotoreportage

    Kom naar onze themareportage Napoleon achterna op zondag 1 december 2019 om 17u30 in GC DE BUNDER te Moorslede.
Om u in te schrijven voor deze reis kan u het onderstaande formulier invullen.
(meer info)
(meer info)
Om spam tegen te gaan vragen wij u het getal 5 voluit te typen.
Als u meer info wenst over deze reis kan u het onderstaande formulier invullen.
Om spam tegen te gaan vragen wij u het getal 5 voluit te typen.