terug naar overzicht
8-daagse agro-rondreis Ierland

In de kijker

 • Toegangsgelden inbegrepen
 • Toerisme & agro in één reis

Van 26 juni 2020
Tot 3 juli 2020

Het ‘groene eiland’ is één van de dunst bevolkte landen van Europa. De natuur is adembenemend, de stadjes heel kleurrijk en de Ieren staan bekend als zeer gastvrij. Iedereen die er geweest is, wordt verliefd op dit land en zijn bevolking. Tijdens deze agroreis gaan we op zoek naar net iets anders. We doen een zoektocht naar uitgeweken West-Vlaamse landbouwers. Omwille van de slechte economische situatie zijn talrijke West-Vlaamse families geëmigreerd naar Ierland. Vele landbouwgezinnen hebben ondertussen een hele weg afgelegd. Ieder gezin heeft zijn eigen verhaal

 • Oortjes

  oortjes

DAG 1 - MOORSLEDE – NOORD-WALES:

Met de shuttle Calais-Folkestone bereiken we Zuidoost- Engeland. Via de grote ring rond Londen en Centraal- Engeland komen we in Wales. Wij overnachten in Noord-Wales, een heuvelachtige regio met een natuurlijke schoonheid.

DAG 2 - DUBLIN:

Vanuit de haven van Holyhead nemen we de ferry en steken de Ierse Zee over naar Dublin. De hoofdstad van de Ierse Republiek is gelegen aan een weidse baai. Het is een stad met brede straten, elegante gebouwen en is doordrongen van geschiedenis. Het wereldberoemde Guinnessbier ontspringt midden in de stad. We worden er opgewacht door de dochter van een uitgeweken West-Vlaamse landbouwer. Samen met haar maken we op een geheel eigen wijze kennis met de hoofdstad van Ierland.

DAG 3 - IN HET SPOOR VAN UITGEWEKEN WEST-VLAMINGEN:

We bezoeken verschillende bedrijven met West-Vlaamse roots. Zo zijn we te gast bij een bedrijf waarvan de vader 25 jaar geleden in Ierland de titel kreeg van “Farmer of the year”. Verder mogen we een modern bedrijf bezichtigen dat gespecialiseerd is in het telen, stockeren en sorteren van aardappelen. De drooginstallaties voor tarwe zijn geen overbodige luxe, gelet op het vochtig klimaat. In de loop van de dag maken we ook kennis met een “destoner”, een machine die in onze streek niet gebruikt wordt. We komen meer te weten over het nut en het gebruik van deze machine. Anderen zijn dan weer gestart met groententeelt zoals bloemkolen en wortelen.

DAG 4 - BEDRIJFSBEZOEKEN

Tijdens onze rondrit vernemen we heel wat over het lot van tal van andere West-Vlaamse boeren die al dan niet slaagden in hun onderneming. Wij gaan ook een kijkje nemen bij de kleinkinderen van deze West-Vlamingen. Zo is er een bedrijf dat gestart is met een moderne vetmesterij van Charolais en die bovendien ongeveer 250 000 maaltijden per week klaarmaakt, vers en vacuum verpakt. Zo staan er o.a. bezoeken bij de families Hemeryck, Dehaene,…op het programma. Dit alles gespijsd met tal van anekdotes. Niet enkel de bedrijven maken deze agroreis boeiend; de onderlinge uitwisseling is heel waardevol. Van daaruit vervolgen we onze weg westwaarts tot Clonmacnoise, ooit het leidinggevende centrum voor religie, kennis en wetenschap in Europa en bekend om zijn vele kerkruïnes en zijn ‘High Crosses’. We overnachten in Ennistymon.

DAG 5 - CLIFFS OF MOHER – THE BURREN – ADARE:

Na het Ierse ontbijt maken we een fraaie tocht door het ruige karstgebied ‘The Burren’. Vanop de imposante rotsen van de ‘Cliffs of Moher’, 8 km lang opstijgend tot 200 m hoog, hebben we een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan en bij helder weer ook op de Aran eilanden. Op de smalle richels en in de rotsspleten van de steile klippen nestelen ontelbare vogels, zoals meeuwen, stormvogels en “puffins” of papegaaiduikers. In Burren Smokehouse tonen zij ons aan de hand van een video hoe zalm gerookt wordt. Het middagmaal staat in het teken van de zalm. In de namiddag steken we door naar Adare, één van de mooiste dorpjes van Ierland, gelegen aan de rivier de Maigue en bekend voor zijn huisjes met strooien dak.

DAG 6 - KILLARNEY – RING OF KERRY:

Vandaag starten we in het Killarney National Park met de tuinen van Muckross House en het levend landbouwmuseum van Muckross House. We bezoeken drie verschillende, werkende boerderijen met dieren, pluimvee en traditionele landbouwwerktuigen. Verder is er ook nog een cottage, smidse, zadelmakerij, een oud schooltje… We maken een wandeling door het verleden met authentieke Ierse meubels, slaapkamers, eetplaatsen, keukengerei,…te veel om op te sommen. De rest van de dag spenderen we aan de allermooiste toeristische route van Ierland, de “Ring of Kerry”. Een prachtige natuurgebied met adembenemende vergezichten op de zee en de bergen. De route brengt ons langs verschillende kleurrijke dorpjes zoals Sneem, Waterville, Killorglin en spectaculaire landschappen zoals de kloof Moll’s Gap. We krijgen zeker de gelegenheid om unieke natuurfoto’s te nemen.

DAG 7 - KILKENNY MARKET – KEENAN TECHNOLOGY:

Door de warme Golfstroom kent het gras, de enige natuurlijke rijkdom van Ierland, de ideale groeiomstandigheden. De Ieren spelen dan ook ten volle hun groene imago uit in hun export met de labels‘Origin Green Ireland’ en ‘Working with nature’. Maar liefst 3 000 veehouders zijn eigenaar van ‘Kilkenny Market’, een coöperatieve veemarkt met een opslagruimte voor 2 000 dieren. Vanop een kijkgang boven de zalen kunnen we de aangevoerde dieren bekijken. Elk dier wordt in een ring geleid waarbij de kopers kunnen bieden. Het dier gaat naar de hoogste bieder. Een bezoek aan Kilkenny Market is beslist de moeite waard. Verder bezoeken we Keenan Technology, een bekende fabrikant van mengwagens die wereldwijd uitvoert. Deze mengwagens staan garant voor kuilbesparing, verbetering van de melkopbrengst en verbetering van de veestapel. Na het bezoek trekken wij verder richting Wexford.

DAG 8 - WEXFORD – MOORSLEDE:

In Rosslare schepen we in voor de overtocht naar Engeland. We steken het St-Georges Channel over, dit is een deel van de Ierse Zee, en komen zo in Wales aan. Via Cardiff, Bristol en Swindon richting Londen en Folkestone. Met de Shuttle naar Calais en verder terug naar Moorslede.

 • Prijs

  PRIJS: € 1325,00 Per persoon in vol pension€ 1355,00 Per persoon in vol pension bij inschrijving na 1 maartToeslag éénpersoonskamer: € 175,00

 • Inbegrepen

  • Toegangsgelden volgens programma
  • Audiogids (zie pag. 2)
bekijk algemene voorwaarden
 • Fotoreportage

  Kom naar onze themareportage van agroreizen op zondag 1 december 2019 om 09u00in GC DE BUNDER te Moorslede.

Om u in te schrijven voor deze reis kan u het onderstaande formulier invullen.
(meer info)
(meer info)
Om spam tegen te gaan vragen wij u het getal 5 voluit te typen.
Als u meer info wenst over deze reis kan u het onderstaande formulier invullen.
Om spam tegen te gaan vragen wij u het getal 5 voluit te typen.