terug naar overzicht
Katharenland - Mysterieus Katharengebied & Koninkrijk van de gastronomie

In de kijker

 • Wijn inbegrepen
 • Uniek programma

Van 7 juni 2020
Tot 14 juni 2020

Het zuidelijkste stukje van de Languedoc en het ruwste stukje van de Pyreneeën werd eeuwen geleden het laatste toevluchtsoord voor de mensen van de Kathaarse godsdienst. Tijdens deze reis gaan landschappen en adembenemende natuur hand in hand met burchten en het verhaal van de Katharen. Neem daarbij nog een culinair hotel en de heerlijke keuken van dit stukje Frankrijk en je begrijpt waarom deze reis op en top genieten is.

 • Oortjes

  oortjes

DAG 1:

We dwarsen Frankrijk van noord tot zuid en komen zo tegen de avond aan in Castres bij ons hotel voor een eerste culinair feestje.

DAG 2:

Dag twee starten we met een rondrit in de nabijgelegen Sidobre, een plaats waar het graniet aan de oppervlakte komt en waar je een aantal vreemde landschappen kunt bewandelen. In het bezoekerscentrum wordt ook de industriële kant van de granietgroeven belicht. Na een spectaculaire afdaling per autocar komen we bij het balkon van de lokale Romeo en Julia. In de namiddag blijven we in het centrum van Castres hangen in de tuinen van de bisschop en bij het standbeeld van de bekendste inwoner: Jean Jaures. Aan de oevers van de Agout genieten we van een terrasje.

DAG 3:

We rijden over woeste rotsformaties richting de kastelen van Lastours. Deze vier ruïnes, ooit bolwerken van de Katharen, kunnen we bewonderen van de overkant van de vallei. De wijn van de Corbières brengt ons onderweg wat lekkere rust. Tegen de middag komen we aan bij de bekendste burcht van de regio: Carcassonne met zijn dubbele muren. Na de degustatie van hét streekgerecht, Cassoulet, gaan we rond in deze bijzondere stad en genieten we nog van wat vrije tijd. Onderweg naar het hotel houden we halt bij het Canal du Midi.

DAG 4:

Het bezoek van deze voormiddag heeft niets te maken met de Katharen, maar wel met de grootste werkgever van Toulouse, de firma Airbus. Hier kunnen we zien hoe een vliegtuig geassembleerd wordt. Na een rondleiding in de productie en een bezoek aan één van de militaire toestellen nemen we ons middagmaal op de site bij Toulouse Airport. Na de middag gaat het richting het centrum van Toulouse met een rondrit in een toeristentrein en een bezoek aan een aantal bijzondere plaatsen zoals de kerk van de Jacobijnen, de Rue du Taur (stier) en de oevers van de Garonne.

DAG 5:

We vertrekken deze dag op zoek naar de laatste bolwerken van de Katharen. Voor we daar echt aan kunnen beginnen, komen we eerst even op adem bij de kelders waar de Blanquette de Limoux wordt gemaakt. Het middagmaal nemen we aan de rand van het echte gebergte. Daarna gaat het omhoog, naar Montsegur, de plaats van het laatste drama van de Katharen. Het verhaal is er adembenemend en de landschappen zijn al even indrukwekkend. Na een stop in het goudzoekersstadje Foix keren we terug naar ons hotel in Castres.

DAG 6:

Een echt middeleeuws dorpje, gebouwd als verdediging tijdens de Kathaarse opstand, is Cordes, dat ‘dicht bij de hemel’ ligt. De officiële naam is Cordes-sur-Ciel. Wij vermijden de steile helling door aan boord van een toeristentreintje te gaan. Die middag serveert de chef van een bijzonder restaurant ons zijn heerlijkheden. Na de middag komen we in de moerastuin van Martels, waar een bijzondere collectie planten een rustpunt vormen in deze reis. Bij het terugrijden naar Castres houden we nog halt bij het dorp van de roze knoflook en van de pastel.

DAG 7:

De laatste dag in de regio houden we halt bij het bouwwerk dat de herinnering aan de Katharen moest uitwissen. De rode bakstenen kathedraal is een fenomenaal bouwwerk, enig in zijn soort. Een wandeling doorheen de pittoreske straatjes van de Albigenzen is niet te missen en vanuit de tuin van de bisschop heb je een heerlijk zicht op de rivier de Tarn en zijn bruggen. In de namiddag rijden we naar de plaats waar Henri de Toulouse-Lautrec zijn jeugd heeft doorgebracht. Het domein kan in al zijn charme het familiedrama niet verbergen. Na het Chateau du Bosc beginnen we onze terugweg richting België met nog een overnachting onderweg.

DAG 8:

Na een overnachting en een stevig ontbijt keren we terug naar Moorslede.
 • Prijs

  PRIJS: € 1045,00 Per persoon in vol pension€ 1065,00 Per persoon in vol pension bij inschrijving na 1 maartToeslag éénpersoonskamer: € 210,00
 • Inbegrepen

  • 1/4 wijn inbegrepen
  • Audiogids (zie pag. 2)
bekijk algemene voorwaarden
 • Fotoreportage

  Kom naar onze themareportage van Katharenland op zondag 1 december 2019om 15u00 in GC DE BUNDER te Moorslede.
Om u in te schrijven voor deze reis kan u het onderstaande formulier invullen.
(meer info)
(meer info)
Om spam tegen te gaan vragen wij u het getal 5 voluit te typen.
Als u meer info wenst over deze reis kan u het onderstaande formulier invullen.
Om spam tegen te gaan vragen wij u het getal 5 voluit te typen.