terug naar overzicht
8-daagse Frans Baskenland. Laat je verrassen door Frans Baskenland!

In de kijker

 • Wijn tijdens de maaltijden
 • Kust & rotsen
 • Uitlopers Pyreneeën

Van 18 juli 2020
Tot 25 juli 2020

Deze reis brengt je naar een landelijke regio met een zacht glooiend landschap, rotsachtige riviervalleien en een fascinerende kust waar zandstranden en rotskusten elkaar afwisselen. In het Franse Baskenland vind je in alles de Baskische trots terug: de witte huizen met de roestrode luikjes, de pelote-muur, de Beret Basque en uiteraard de lekkere Baskische keuken: hespen, pepers, kabeljauw en schapenkaas, altijd opgediend met de lokale Irouleguy-wijn. Wees klaar voor echte gezelligheid en enorme gastvrijheid van een trots volk, de Basken.

 • Oortjes

  oortjes

DAG 1:

Vertrek in de vroege ochtend via Parijs, Bordeaux naarSaint-Martin-d’Arrossa.

DAG 2:

We blijven vandaag rond het hotel hangen. In de voormiddag ontdekken we Martin-d’Arrossa zelf, een dorp op de helling met boerderijen in het centrum. Naast het centrale pelote-plein ligt de boerderij waar we de productie van de lokale schapenkaas gaan bekijken en proeven. De kaatsmuur nodigt ons uit om een balletje te slaan bij het aperitief. Na een middagmaal in ons hotel dalen we af in twee grotten waar duizenden jaren geleden ook al mensen zijn afgedaald. We kunnen er hun rotstekeningen zien tussen een hemel van stalagmieten. Na de grot bezoeken we een pittoresk stadje, een oude militaire vesting (een bastide) met de typische kerk van het Baskenland in verschillende verdiepingen.

DAG 3:

Dag 3 wordt een straffe dag, want we beginnen ons avontuur in het pikantste dorp van de streek. De rode pepers worden hier aan de gevels gehangen om te drogen. In het Atelier des Piments gaan we proeven van al dat lekkers en horen we alles over de kweek van deze bijzondere pepertjes. In het dorpje volgt nog een verhaal over de Chinese connectie van Espelette. We vervolgen met een autocarrit over de bergkam en maken een lus tot over de grens in Spanje waar we lunchen. Via het Fazanteneiland keren we terug tot we stilvallen in Saint-Jean-de-Luz, een stad van piraten, walvisvaarders en Islandvaarders waar we even met onze voetjes in het mulle zand komen verpozen.

DAG 4:

We trekken vandaag in het spoor van de pelgrims richting Compostela. In Saint-Jean-Pied-de-Port komen al eeuwen pelgrims aan die er op krachten komen net voor ze de bergen oversteken. Het hele vestingsstadje leeft op het ritme van de camino (de weg naar Compostela). Na een middagmaal ter plaatse trekken we langs de bergpas van Roeland naar Spanje. Hier werd meer dan één veldslag uitgevochten om de Moren tegen te houden. Aan de overkant van de berg en de grens wacht ons de abdij van Roncevalles en het oude koninkrijk Navarra. Op de terugweg stoppen we in Arneguy waar de shoppingliefhebbers hun hartje kunnen ophalen, allerlei luxegoederen zijn hier te verkrijgen aan Spaanse prijzen.

DAG 5:

De belangrijkste stad van het Franse Baskenland is Bayonne, een stad in volle voorbereiding voor de grote feesten. Over een week lopen hier koeien (geen stieren) in de corrida’s. We wandelen langs de kathedraal en de heerlijke steegjes van de oude haven. En nog voor het middag is weten we dat Joe Harris hier zijn rode wijn kwam halen. ‘s Middags eten we in een Sagardotegi (een ciderhuis). In de namiddag gaan we bij het chique volk op bezoek, op het strand van Biarritz. Tijd om je handdoek uit te rollen en een duikje in zee te wagen of te wandelen op de dijk tot aan de Rots van de Maagd. Hier wandelen we in de voetsporen van keizerin Eugenie, Frank Sinatra, Coco Chanel of Wallis Simpson, vaste klanten van het strand van Biarritz.

DAG 6:

We beginnen onze dag op de lokale markt van Cambo waar de geuren van dit land je tegemoet komen. We gaan langs bij meneer Rostandt, een schrijver die in zijn huis de traditionele stijl van de streek wist te combineren met prachtige decors in Art Nouveau-stijl, een huis gelegen tussen een Franse tuin aan de voorzijde en een Engelse tuin aan de achterkant. Van daaruit trekken we naar het stationnetje van waaruit het tandradtreintje naar de berg La Rhune vertrekt. De hellingen zijn supersteil en boven wacht ons een fantastisch uitzicht: in het westen de Pyreneeën, in het oosten de Golf van Biscaye, in het zuiden Spanje en in het noorden Frankrijk. Er zijn ook potok-paardjes en de vaalgieren cirkelen boven je hoofd.

DAG 7:

De laatste dag in de streek beginnen we in de vallei van Aldudes op de boerderij van Pierre Oteiza. Hij redde het Baskische varken van uitsterving en kweekt nu met zijn collega’s opnieuw het ras van gevlekte varkens. Na een rondleiding in openlucht doorheen de materniteit en voor de liefhebbers een tochtje in de heuvels waar oudere varkens smullen van eikels en kastanjes, is het tijd om zelf aan tafel te gaan. En daar komt alles van het varken en van de streek voorbij in een heerlijk Breugheliaans festijn. Na het eetfestijn keren we al een heel stuk terug naar een ander hotel waar we die nacht verblijven.

DAG 8:

Op deze laatste dag rijden we verder richting Moorslede.
 • Prijs

  PRIJS: € 985,00 Per persoon in vol pension€ 1005,00 Per persoon in vol pension bij inschrijving na 1 maartToeslag éénpersoonskamer: € 155,00
 • Inbegrepen

  • 1/4 wijn per maaltijd
  • Audiogids (zie pag. 2)
bekijk algemene voorwaarden
 • Fotoreportage

  Kom naar onze themareportage vanFrans Baskenland op zondag 1 december 2019 om 15u00 in GC DE BUNDER te Moorslede.
Om u in te schrijven voor deze reis kan u het onderstaande formulier invullen.
(meer info)
(meer info)
Om spam tegen te gaan vragen wij u het getal 5 voluit te typen.
Als u meer info wenst over deze reis kan u het onderstaande formulier invullen.
Om spam tegen te gaan vragen wij u het getal 5 voluit te typen.