terug naar overzicht
Carnaval van Nice & het Fête du Citron in Menton

In de kijker

 • 3de grootste carnavalter wereld
 • Tribuneplaatsen inbegrepen

Van 13 februari 2020
Tot 18 februari 2020

In februari is de winter bij ons nog lang niet voorbij maar aan de Côte d’Azur begint de zon al te piepen. Het moment waarop de zuiderlingen uit hun winterslaap komen vieren ze feest, carnaval. Het carnaval van Nice behoort tot de meest legendarische feesten van de regio, zijn bloemencorso en nachtparade zijn adembenemend. Het festival van de citroen van Menton moet hiervoor niet onderdoen. Voeg hierbij nog de ontdekking van twee heerlijke stadjes: Romans en Toulon, een mini-citytrip naar de stad van Bocuse, Lyon en het vele lekkers van deze regio en je bent helemaal klaar voor de lente.

DAG 1:

Wij starten onze trip met een vrij ontbijt en middagmaal onderweg en houden halt in Lyon. De tweede stad van Frankrijk dankt zijn rijkdom aan de zijde. In het oude Lyon wandel je via pittoreske nauwe straatjes en dwars doorheen de huizen van de zijdearbeiders. Je duwt aan de ene kant een deur open, wandelt door een nauwe gang vol traphallen en je bent in de volgende straat. Bij de Basiliek van Fourvieres heb je een formidabel zicht op de samenvloeiing van Saône en Rhône. Het was hier, op de hoogte, dat de Romeinen de stad Lugdunum hebben gesticht. We zetten onze stadsrondrit verder langs beschilderde muren die de historie van de stad vertellen en langs de Markthal genoemd naar de beste kok van Lyon en Frankrijk, Bocuse. Voor onze eerste nacht slapen we in de nieuwe wijk bij het museum Confluence, een gebouw dat lijkt op een glazen kikker die uit de hemel viel. Ideaal voor een verrassende avondwandeling langs een aantal hypermoderne verrassende constructies, de nieuwe hippe wijk van het immer bruisende Lyon.

DAG 2:

We trekken naar Toulon, de historische ligplaats van de Franse militaire vloot en de plaats waar oorlogsbodems van de stapel rolden. Vandaag is het vooral een gezellig haventje aan de Côte d’Azur. De Cronstadtkade is een prachtige plaats om te flaneren langs de blauwe Mediterannee. In de achterliggende pittoreske straatjes dragen de cafeetjes en bars de sporen van het plezier van de haven. Het is de ideale plaats voor ons vrij middagmaal. Maar Toulon heb je pas echt gezien als je de stoeltjeslift genomen hebt naar Mont Faron, een bult van 500 meter hoog. Onderweg bengel je en kijk je uit over de haven en de zee. Van daaruit trekken we naar ons verblijfshotel hoger in de bergen. (Stoeltjeslift onder voorbehoud, bij te sterke wind voorzien we een autocarrit)Dag 3: Vandaag wordt een hoogdag. We zorgen dat we tijdig ter plaatse zijn, dan is er al wat tijd om de sfeer op te snuiven en om ons vrij middagmaal te nemen. Om 14u30 wordt het carnaval van Nice op gang geschoten, na Rio en Venetiė het derde grootste carnaval ter wereld bekend om zijn gigantische wagens. De recordwagen van 2019 was 20 m hoog en 42 m lang. Het thema van dit jaar is de koning van de Mode. Een denderend, daverend bloemencorso trekt door de straten, wagens versierd met miljoenen bloemen worden afgewisseld met originele muziekgroepen en tuimelende acrobaten. Wij nemen plaats op de tribune waar we bedolven raken onder guirlandes en de bloemen die met kanonnen over ons uitgestrooid worden. Het avondmaal gebruiken we in Nice want onze dag is nog niet voorbij. Als het donker wordt keren we terug naar onze tribune om met open mond te kijken naar de nachtparade met de wagens van het carnaval, versierd met miljoenen lichtjes. We verlaten Nice laat in de avond en keren terug naar ons hotel.

DAG 4:

Dag 4 neemt ons mee naar Menton voor een ander legendarisch festival, ook hier snuiven we de sfeer op en nemen we een vrij middagmaaal. De citroen werd - volgens de lokale legende - door Eva uit het Paradijs gesmokkeld en neergelegd op het mooiste plekje van de wereld. Sindsdien wordt hier de citron de Menton gekweekt, vandaag is er een jaarlijkse productie van 150 ton. Sinds 1934 wordt hier jaarlijks een fruitcorso gehouden, de wagens zijn hier versierd met fruit en uiteraard vooral met de goudgele citroenen. In een kleurrijke optocht die geurt naar appelsientjes en meloenen staat dit jaar de wereld van de Fantasie centraal. Op de wagens komen paleizen en draken voorbij in kleurrijke landschappen, allemaal doorprikt met miljoenen stukken fruit. Ook hier zorgen muzikanten, dansers en acrobaten voor de nodige feestelijke ambiance en wij mogen het allemaal bekijken van op ons plaatsje op de tribune. En tussendoor vinden we vast de tijd voor een glaasje van de lokale limoncello.

DAG 5:

We zetten de terugweg in met een vrij middagmaal onderweg. We houden halt in een onbekende parel van de Drome. De bijzondere stad Romans-sur-Isere is in Frankrijk bekend als de schoenenstad. We genieten van de nauwe straatjes, de stadspaleizen en de collegiale kerk. Verder gaan we op bezoek in een truffelboerderij. Het zwarte goud van deze streek wordt opgespoord door een snuffelende hond. Een kleine demonstratie toont ons hoe dit in zijn werk gaat. We rijden die avond nog tot aan de poorten van de Bourgogne en overnachten in de buurt van Mâcon.

DAG 6:

De laatste dag zetten we in met het zicht op de rots van Solutré, een gigantische rots die hoog boven de omgeving uitsteekt en doet denken aan een decor voor een cowboyfilm. Aan de voet van de rots snoeien de wijnboeren de wijnvelden van de meest zuidelijke Bourgognewijn, de Pouilly Fuissé. Een bezoek en een proeverij bij een lokale wijnboer sluit deze zesdaagse af. We klinken op de schitterende herinneringen en met een fototoestel vol pareltjes keren we terug naar onze thuishaven.

 • Prijs

  PRIJS: € 695,00 Per persoon in half pension€ 725,00 Per persoon in half pension bij inschrijving na 15 novemberToeslag éénpersoonskamer: € 175,00

 • Inbegrepen

  • Tribuneplaatsen en inkomgeldenvan de 2 optochten
 • Opgelet

  • Half pension
bekijk algemene voorwaarden
Om u in te schrijven voor deze reis kan u het onderstaande formulier invullen.
(meer info)
(meer info)
Om spam tegen te gaan vragen wij u het getal 5 voluit te typen.
Als u meer info wenst over deze reis kan u het onderstaande formulier invullen.
Om spam tegen te gaan vragen wij u het getal 5 voluit te typen.