terug naar overzicht
4-daagse kerst in de Elzas

In de kijker

 • Bezoek aan de mooiste kerstmarkten van Frankrijk
 • Half pension

Van 4 december 2020
Tot 7 december 2020

De Elzas is een streek die van oudsher haar folkloristische tradities, legendes, christelijke en heidense rites in ere houdt. Al meer dan 500 jaar is hun traditie, gastronomie en manier van bouwen duidelijk terug te vinden in de vele kerstmarkten. De vele dorpjes in de Elzas lichten dan op in fonkelende decoraties en prachtige kerststallen. Hier vind je de mooiste kerstmarkten van Frankrijk. We kuieren er langs de vele originele kerststalletjes met kerstgeschenken, standjes met huisgemaakte lekkernijen en kunnen er proeven van het kerstbier van de brouwers uit de Elzas.

DAG 1:

Vertrek in de vroege morgen. Vandaag staat de oudste kerstmarkt van Frankrijk in Straatsburg op het programma. De kerstmarkt of “Christkindelsmärik” heeft een traditie die teruggaat tot 1570. Je vindt er op een 11-tal plaatsen op wandelafstand van elkaar meer dan 300 chalets en heel wat evenementen. Vooral de kerstmarkten op de pleinen langs de gotische kathedraal zijn de moeite waard. De grote kerstboom op de Place Kléber brengt je zeker in vervoering. In de vooravond rijden we verder naar ons hotel voor het avondmaal en de overnachting.

DAG 2:

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de Badischer Winzerkeller in Breisach am Rhein. Hun motto luidt: “we brengen de zon in het glas”. De zonne-wijnmakers van de Baden Winzerkeller volgen deze kwaliteitsfilosofie al meer dan 60 jaar. Vandaag zijn ze één van de grootste producentengroepen in Duitsland. Samen beheren ze ongeveer 1 700 hectare van negen teeltgebieden in Baden: van Tauberfranken in het noorden tot Kaiserstuhl en Tuniberg helemaal tot aan de Bodensee in het zuiden. De kersttradities geven Colmar een bijzondere uitstraling… Langs de verlichte voetgangersstraten ontdek je de vijf kerstmarkten rondom Place des Dominicains, Petite Venise en Koïfhus. De kerstversiering is een waar spektakel en vult de originele nachtelijke verlichting in de oude stad aan. Een waaier van animaties maken kerst in Colmar tot een unieke gebeurtenis: concerten, verhalen, een reusachtige brievenbus van de Kerstman, een verlichte schaatsbaan op Place Rapp. Een knipoog naar de geschiedenis: vroeger besproeide het stadspersoneel het plein met water waardoor het in de vrieskou een schaatspiste werd. Terug naar het hotel voor avondmaal en overnachting.

DAG 3:

In de voormiddag bezoeken we het openluchtmuseum van Ungersheim, in de vallei aan de voet van de Vogezen in de schaduw van de Grand Ballon. We kunnen dit het Bokrijk van de Elzas noemen. Sinds 1984 staan hier 73 typische gebouwen uit de streek, voornamelijk vakwerkhuizen uit verschillende eeuwen, maar ook een oud station en een kasteeltoren. Samen vormen ze een dorp, zoals het er in de 19de eeuw moet hebben uitgezien. Elke dag werken er nog steeds smeden, pottenbakkers, wagenmakers, boeren, koks en onderwijzers die de methodes van weleer gebruiken en het dorp in ere houden. Dit alles ondergedompeld in een speciale kerstsfeer.Na de middag rijden we richting Mulhouse. Het historische centrum herbergt aan de voet van de Temple Saint-Etienne een grote kerstmarkt. Jaar na jaar kijken wandelaars verbaasd naar de verlichting en de stoffen versieringen. Omgeven door de typische gevels van de Place de la Réunion bieden een vijftigtal kraampjes een ruime keuze aan ambachtelijke producten. De geur van warme wijn, peperkoek, gepofte kastanjes en bredele vervult de markt en nodigt je uit om die bekende regionale specialiteiten te proeven. Dankzij zijn unieke feestverlichting, omvangrijke animatie en workshops over stoffen is Mulhouse ongetwijfeld dé uitverkoren plaats om de magie van Kerstmis te beleven.

DAG 4:

In de voormiddag brengen we bezoek aan Riquewihr. Het is één van de prachtige dorpen die als een parelketting langs de ‘Route des vins d’Alsace’ liggen. In de kerstperiode tooit Riquewihr zich met kerstversieringen: slingers, ballen en duizenden lichtjes vullen de straten van het dorp. Riquewihr heeft prachtige straatjes en pleintjes met vakwerkhuizen en wordt voor een groot deel omringt door verdedigingsmuren. In de namiddag rijden we naar het stadje Obernai. Vanaf november tooit de stad zich geleidelijk met dennen en lichtjes, een lust voor het oog van jong en oud. Vanaf december staat het dagelijks leven in Obernai in teken van magie, de sprookjeswereld, betovering en de authenticiteit van Kerstmis van weleer.

 • Prijs

  PRIJS: € 425,00 Per persoon in half pension€ 445,00 Per persoon in half pension bij inschrijving na 1 juniToeslag éénpersoonskamer: € 70,00

 • Opgelet

  • Half pension
bekijk algemene voorwaarden
 • Fotoreportage

  Kom naar onze themareportage van kerst in de Elzas op zaterdag 30 november 2019 om 11u30 in GC DE BUNDER te Moorslede.

Om u in te schrijven voor deze reis kan u het onderstaande formulier invullen.
(meer info)
(meer info)
Om spam tegen te gaan vragen wij u het getal 5 voluit te typen.
Als u meer info wenst over deze reis kan u het onderstaande formulier invullen.
Om spam tegen te gaan vragen wij u het getal 5 voluit te typen.